Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlade TK usvojila Nacrt Strategije prema mladima

Preuzmite sliku

Vlada TK je na danas održanoj 34. redovnoj sjednici usvojila Nacrt Strategije prema mladima Tuzlanskog kantona za period 2020.-2024. godine.

Strategija prema mladima Tuzlanskog kantona za period od 2020. do 2024. godine temeljni je iskaz društveno-političke vizije razvoja položaja mladih u Tuzlanskom kantonu.

Aktivnosti koje su usmjerene na unapređenje položaja mladih i koje se realizuju sa mladima i/ili za mlade u nadležnosti su različitih institucija, te je potreban međuresorni i međusektorski pristup tokom njihovog planiranja i implementacije, navodi se u tekstu Strategije. U tom kontekstu, ovaj dokument pruža platformu za operacionalizaciju multisektorske i multiresorne saradnje u procesu planiranja i praćenja politike prema mladima Tuzlanskog kantona.

Strategijom se utvrđuju strateški i prioritetni ciljevi te mjere (projekti) koji trebaju doprinijeti izgradnji obrazovnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih uslova neophodnih za unapređenje položaja mladih u Tuzlanskom kantonu. Strategijom su definisana četiri ciljna ishoda politike prema mladima Tuzlanskog kantona: jednake mogućnosti za dosezanje punog potencijala u učenju i razvoju, ekonomska i socijalna sigurnost, sigurno, ekološki čisto i ugodno okruženje, te aktivno učešće u razvoju zajednice.

Ciljni ishodi definisani ovom Strategijom rezultat su strukturiranog dijaloga sa mladima i ključnim akterima koji rade sa mladima i/ili za mlade. Ključnu ulogu u izradi Strategije imalo je Ministarstvo za sport, kulturu i mlade Tuzlanskog kantona koje je kao koordinator obavljao poslove koordinacije i učestvovalo u izradi dokumenta „Strategija prema mladima Tuzlanskog kantona od 2020. do 2024. godine“.

Osim uloge koordinatora, Ministarstvo za sport, kulturu i mlade Tuzlanskog kantona, ujedno je nosilac implementacije Strategije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,