Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Tuzlanskog kantona nagradila najbolje učenike i studente

Preuzmite sliku

Ugovore o dodjeli ukupno 169 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog kantona danas je sa učenicima potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Ovom svečanom činu prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te je istaknuo da se radi o sasvim novom projektu Vlade Tuzlanskog kantona, a kojom se nastoji uvesti sistemska briga za djecu koja se trude i postižu zavidne rezltate.

„Današnjim svečanim činom finaliziramo jedno od naših 18 obećanja. Današnjim činom šaljemo dvije poruke. Jedna je da se obećanja i data riječ moraju poštovati. To je univerzalni princip koji nas čini ispravnim i čestitim ljudima. Druga poruka je ta da se izvrsnost i postignuti rezultati moraju vrednovati. Neka Vas stipendije koje danas dodjeljujemo podsjećaju na to se svako ulaganje i čestitost na kraju uvijek isplate“, kazao je premijer Halilagić, te učenicima i studentima zaželio zdravlje i još mnogo uspješnih rezultata. Ove godine Vlada je za ovu namjenu izdvojila 500.000 KM, a premijer Halilagić izrazio je nadu i očekivanje da će u narednim godinama ova poziciju u Kantonalnom budžetu svake godine rasti.

Od ukupno 169 stipendija, koliko ih je danas dodijeljeno, njih 76 dodijeljeno je studentima, a pravo na stipendiranje ostvarila su i 93 učenika osnovnih škola.

Procedura dodjele stipendija za učenike srednjih škola još uvijek nije završena i ovi ugovore bit će potpisani u narednom periodu.

„Ukupna visina stipendije iznosi 1.500 KM kada je u pitanju konkurs za nadarene redovne studente, a stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 1.000 KM. U narednim danima očekujemo da se stvore i sve formalne pretpostavke da ovakve ugovore zaključimo i sa našim stipendistima, učenicima srednjih škola. Za njih je visina stipendije predviđena u iznosu od 1.350 KM“, pojasnio je ministar Ahmed Omerović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,