Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK za razvoj nedovoljno razvijenih općina izdvaja milion KM

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona danas je, u skladu sa nedavno donesenim Programom o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u tom kantonu, donijela i odluke odobravanju dodijeljenih finansijskih sredstava.

Radi se o raspodjeli ukupno milion KM, koje je Vlada TK planirala budžetom za podršku projektima ovih općina, saopćeno je nakon sjednice.

Raspodjela sredstava je izvršena prema kriterijima propisanim Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, što je uveliko doprinijelo transparentnosti raspodjele predviđenih sredstava.

Od ukupno milion KM, Općini Sapna je za rekonstrukciju putne infrastrukture na području općine odobreno 267.857,14 KM koliko je odobreno i općini Teočak za ulaganje u privredni razvoj Općine. Općini Čelić je za asfaltiranje i sanaciju lokalnih puteva odobreno 205.357,14 KM, općini Kladanj za rekonstrukciju putne infrastrukture je odobreno 142.857,14 KM, a općini Doboj Istok je, također za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalne putne mreže odobreno 116.071,44 KM.

Vlada je danas prihvatila i nacrt teksta ugovora o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava za 2021. godinu koji će biti zaključeni s nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, te ovlastila ministra privrede TK da u ime Vlade potpiše ugovore sa korisnicima sredstava.

Također, nakon uspješno realiziranog prvog javnog poziva za dodjelu sredstava finansijske pomoći privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja, a imajući u vidu da je ostalo neutrošenih 200.000 KM, kantonalna vlada danas je ponovno s ciljem raspisivanja novog javnog poziva, utvrdila uslove, kriterije i postupak raspodjele finansijskih sredstava za pomoć privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja s ciljem ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Pravo na prijavu na ponovljeni javni poziv imaju privredni subjekti koji nisu ostvarili pravo na finansijsku pomoć po prethodnom javnom pozivu. Podsjećanja radi, po prvom javnom pozivu raspoređeno je 600.000 KM, te će, uz navedenih 200.000 KM, ukupan iznos podrške Vlade TK u ovoj oblasti iznositi 800.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je između ostalog usvojila i naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK kojim su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su na snazi u periodu važenja ove naredbe, te je produženo važenje važećih mjera od 13. do 26. oktobra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,