Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona je na redovnoj sjednici usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u iznosu od 354.601.136 KM koji je za 2,40 posto veći u odnosu na plan za 2023. godinu, kada je iznosio 346.297.899 KM.

– Ono što je karakteristika plana za narednu godinu jeste da su povećana sredstva za neposrednu zdravstvenu zaštitu za oko sedam miliona KM, kao i sredstva za ortopedska pomagala, koja su veća za oko 200.000 KM, dok su ostale pozicije zadržane na istom nivou kao i tekuće godine. Dokument će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru – navode u Vladi TK.

Vlada Tuzlansklog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost na tri odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak. Odobrena su sredstva u visini od 28.000 KM Humanitarnoj organizaciji “Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS” – Doboj Istok za izgradnju teniskog terena u sklopu Sportsko rekreacionog centra Pale – Kuća susreta u mjesnoj zajednici Potočari u Srebrenici.

Također, saglasnosti su date i na odobravanje 50.000 KM Opštini Ugljevik za sanaciju cjevovoda vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Atmačići-Janjari, kao i 35.000 KM Opštini Lopare, kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka za rekonstrukciju vodovodne mreže u Koraju.

U cilju obezbjeđenja potrebnih sredstava, Vlada TK dala je saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava za pokriće dijela troškova bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID-19 i post Covid liječenja za 2023. godinu, a kojim je za ovu namjenu osigurano 400.000 KM.

Vlada je donijela Odluku kojom se odobravaju finansijska sredstva sa pozicije “Tekuća rezerva” u iznosu od 85.000 KM Savezu demobilisanih boraca TK na ime refundacije i finansiranja Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, usvojenog zaključkom Vlade TK od 16. 11. 2023. godine.

Odobrena su i finansijska sredstva u iznosu od 4.000 KM Studentskom vijeću Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i to za smještaj, prijevoz, ishranu i osiguranje za šest studenata Filozofskog fakulteta za studijsku posjetu Evropskom parlamentu u Strazburgu koja će biti realizovana od 11. do 15. decembra 2023. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje