Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK: Razmotriti uslove u kojima borave bh. građani u karantinu hotela ‘Tuzla’

Preuzmite sliku

Na danas održanoj 39. redovnoj sjednici Vlada TK donijela je zaključak kojim se traži od Kantonalnog štaba civilne zaštite da na svojoj sjednici razmotri uslove u kojima borave smještena lica u karantin u okviru A-Hotela u Tuzli i o tome obavijeste Vladu Tuzlanskog kantona i javnost.

Naime, Vlada TK je donijela Odluku o utvrđivanju prijedloga za karantin na području Tuzlanskog kantona. Prostor na zadnja tri sprata u objektu ‘A HOTELI’ d.o.o. Tuzla, na adresi Ulica ZAVNOBIH 13 u Tuzli, utvrđuje se kao prijedlog za karantinski smještaj za državljane Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, koji na prostor Tuzlanskog kantona trebaju doputovati iz Francuske.

U karantin će se i ubuduće smještati osobe iz drugih zamalja nad kojima se provodi mjera ograničavanja kretanja i omogućavanja medicinskih pregleda osoba koje su bile ili za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa osobama koje imaju bolest izazvanu novim koronavirusom (COVID 19).

Prijedlog za karantinski smještaj dostavlja se Federalnom ministru zdravstva, koje je nadležno za stavljanje u karantin i određivanju prostora za karantin, a troškovi karantina padaju na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada je također donijela zaključak kojim se traži od Kantonalnog štaba civilne zaštite da na svojoj sjednici razmotri uslove u kojima borave smještena lica u karantin u okviru A-Hotela u Tuzli i o tome obavijeste Vladu Tuzlanskog kantona i javnost.

Naime, Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK tokom jučerašnjeg dana upustio je dopis kojim se traži da se preispitata odluka o smještaju bh. građana u karantin u hotelu Tuzla jer su pristigle brojne žalbe na uslove u sobama.

Rožnjaković je naglasio da se kontinuirano građani žale na nehumane uslove smještaja u hotelu Tuzla, te dodaje da se u karantinu nalaze i osobe za zdravstvenim problemima, kao i osobe koje koriste redovne terapije.

Obzirom na informacije koje je dobio zajedno sa fotografijama, istakao je da je potrebno u narednim danima pronaći alternativni smještaj, u kojem će bh. građani boraviti bez opasnosti za dodatno ugrožavanje zdravlja.

‘U ovim trenucima zdravlje naših građana nam je prioritet broj jedan. Zbog toga, fotografije i informacije koje sam dobio ovih dana, koje jasno pokazuju da naši građani borave u zapuštenim sobama punim vlage, sa plafonima oštećenim zbog prokišnjavanja, zahtijevaju našu odgovornu i brzu reakciju. Smatram da je potrebno da se građani smjeste u prostor koji će osigurati minimum uslova za život, koji neće dodatno ugrožavati zdravlje, posebno iz razloga što vlaga dodatno negativno utiče na respiratornomi sistem, a što povećava opasnost od koronavirusa. Naglašavam da je potrebno da se karantinski smještaj osigura na spratovima koji su uređeni i renovirani ili da se pronađe drugi smještaj u Tuzli.

Također, smatram da je potrebno preispitati i ko je i zbog čega građane naše zemlje smjestio upravo na zadnja tri sprata u ovom hotelu, imajuću u vidu kakvi su uslovi i u kakvom se stanju nalaze sobe’, kazao je ministar Rožnjaković.

Dodao je da danas živimo u vremenu kada svima zdravlje svakog pojedinca mora biti na prvom mjestu, te naglasio da iskreno očekuje da će svi jedinstveno, bez ikakvih kalkulacija, pronaći najbolje rješenje i našim građanima omogućiti dostojanstven boravak u karantinu u narednim danima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje