Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK podržala renoviranje Centra za kulturu i informisanje u Srebreniku

Preuzmite sliku

Zamjena vanjske stolarije na Centru za kulturu i informisanje u Srebreniku, što je projekat energijske efikasnosti kojeg finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, bila je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona i delegacije Vlade Tuzlanskog kantona Centru.

  • U razgovoru sa direktorom Centra Mirzom Ibrišimovićem istaknuto je da se radi o prvom značajnom renoviranju nakon više od 40 godina, a zamjena stolarije, koju Kantonalno ministarstvo finansira sa oko 160.000 KM, samo je jedan od segmenata znatno šireg projekta rekonstrukcije koji obuhvata i rekonstrukciju kino sale, te utopljavanje objekta i zamjenu postojeće fasade novom. Također planirano je i spajanje objekta na sistem toplifikacije čime će se izbaciti trenutni sistem zagrijavanja na čvrsto gorivo, koji više nije ekološki prihvatljiv.

    „Mi smo u Ministarstvo prepoznali potencijal i potrebu realizacije ovog projekta, te ga kao takvog uvrstili u Akcioni plan energijske efikasnosti. Osim njegove ekološke dimenzije, ovo je i naše svojevrsno ulaganje u oblast kulture, te očekujemo da ćemo uz zaštitu okolice, ovakvim projektima potaknuti i razvoj kulturnog djelovanja i kulturnih aktivnosti. Drago nam je da su naša inicijalna izdvajanja prepoznali i u gradskim strukturama u Srebreniku, te da su se odlučili pridružiti i u istom smjeru finansirati neke druge projekte, a koji će u konačnici rezultirati ljepšim, ekološki prihvatljivijim i za rad ugodnjim Centrom za kulturu u Srebreniku“, kazala je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić.

  • „Naš zadatak je da ravnomjerno razvijamo i ulažemo u naš kanton. Što se tiče Vlade Tuzlanskog kantona očekujemo da i u narednom periodu sve lokalne zajednice imaju podršku u ravnomjernom razvoju i da se nastave investicije i realizacije projekata koje smo inicirali u proteklom periodu. Za sve ono što smo u proteklom periodu uradili rezultate ćemo imati priliku vidjeti tek iduće godine kada i građevinski i drugi radovi budu okončani, a već vidimo obrise i možemo biti ponosni na ono što smo pokrenuli“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

    Direktor Ibrišimović je izrazio zahvalnost i ministrici Ajšić i premijeru Halilagić za iskazanu inicijativu, te spremnost da finansiraju i pomognu realizaciju ovakvih projekata.

    „Nakon dugo vremena došli smo u fazu realizacije ovog projekta osavremenjavanja našeg Centra za kulturu i informisanjeu Srebreniku i, s tim u vezi, ja želim izraziti našu zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona koja je ovaj projekat prepoznala. Realizacija ovog projekta ponudit će svim našim građanima, i onima koji posjećuju kultura dešavanja, ali i onima koji te programe izvode, mnogo bolje uslove i ugodniji ambijent“, kazao je Ibrišimović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje