Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK nastavlja sa kapitalnim investicijama u Međunarodni aerodrom Tuzla

Preuzmite sliku

Imajući u vidu da je razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa njegovom opremljenošću i povećanjem kapaciteta za prijem većeg broja putnika, te povećanim brojem zračnih operacija, a kako se radi o preduzeću od strateške važnosti za Tuzlanski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas razmatrala i prihvatila Informaciju o prioritetnom investicijskom ulaganju u kapitalne projekte ovog preduzeća.

Naime, osim izgradnje trećeg Gate-a, čime se stvaraju osnovni preduslovi za uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz-air, što je intencija ove aviokompanije, Aerodrom mora unaprijediti i druge neophodne uslove za polijetanje aviona u uslovima smanjene vidljivosti.

Prije svega tu se radi o smanjivanju potrebnog minimuma vidljivosti duž polijetno – slijetne staze (PSS) sa trenutnih 300 na 150 ili u konačnici na 125 metara.

Ovo unaprjeđenje bi tokom maglovitih dana smanjilo kašnjenja baznih aviona na jutarnjim letovima u odlasku, a sto bi u konačnici omogućilo redovan raspored letova tokom dana. Projekat ugradnje svjetala centralne linije na PSS stvorio bi pretpostavke i za buduća unapređenja u pravcu implementacije projekta ILS CAT III na kome aerodrom Tuzla i BHANSA incijalno već rade, a značajno je napomenuti da jedinu mogućnost za unapređenje na ovaj nivo u Bosni i Hercegovini ima upravo Međunarodni aerodrom Tuzla, te bi ga realizacija ovakvog kapitalnog projekta učinila znatno konkurentnijim na zahtjevnom tržištu aviosaobraćaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje