Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK izdvaja skoro dva miliona KM za kapitalne projekte

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2017.godinu.

Za ove namjene Vlada je ove godine planirala ukupno 1.995.740 KM. Najveći dio sredstava odnosi se na oblast obrazovanja i školske objekte za što je izdvojeno 1.360.180 KM, a značajan iznos, 162.900,00 KM, bit će usmjeren na kapitalne projekte u oblasti pravosuđa. Kada je u pitanju oblast obrazovanja posebno se vodilo računa o potrebama i stanju školskih objekata na području našeg kantona, te ravnomjernoj raspodjeli prema mjestu tih školskih objekata. Najveće investicije u ovoj oblasti se odnose na izgradnju područne škole „Vučkovci“, za što je izdvojeno 280.000,00 KM, a isti iznos planiran je i za drugu etapu izgradnje područne škole u Mjesnoj zajednici Požarike. Posmatrajući po visini planiranih sredstava, ističe se i osnovna škola „Sjenjak“ u Tuzli, kojoj je, za izgradnju fiskulturne sale planirano 150.000,00 KM.

Dominantan broj ostalih kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja odnosi se na projekte rekonstrukcije sistema toplifikacije u školskim objektima. Naime, u proteklom periodu veći broj škola susretao se sa problemima u sistemu toplifikacije, pucanjem kotlova i toplotnih instalacija, te Vlada na ovaj način pokušava stvoriti preduslove da škole spremne dočekaju narednu zimsku sezonu. Kada je u pitanju oblast pravosuđa, ovim Programom, zbog činjenice da strani investitori nisu završili svoje tenderske procedure, nisu planirana sredstva za Općinski sud u Tuzli, ali se Vlada obavezala da će, u slučaju potrebe, iznaći neophodna sredstva u iznosu od oko 250.000 KM za realizaciju ovog projekta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,