Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Kantona Sarajevo odobrila prijem 119 medicinskih radnika na KCUS-u

Preuzmite sliku

Na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS-a je na današnjoj sjednici jednoglasno donijela odluku kojom je odobren prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 119 radnika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu.

Klinički centar je tražio saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 168 radnika, što uključuje 55 ljekara specijalista, 43 viših i srednjih medicinskih sestara-tehničara i laboratorijskih tehničara, jednog diplomiranog inženjera medicinske radiologije, jednog kliničkog psihologa, te 68 nemedicinskih radnika.

Vlada Kantona Sarajevo je, u skladu sa prijedlogom ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, odlučila odobriti prijem svih traženih medicinskih radnika.

Naglašeno je da prosjek nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama u KS-u iznosi 24,7 posto, što prelazi norme o potrebama ovog kadra utvrđene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Kao što je poznato od ranije, Vlada je iskazala opredjeljenje za zapošljavanje neophodnog zdravstvenog kadra, posebno medicinskih radnika, kako bi se osigurao kvalitetan i neometan rad u zdravstvenom sektoru.

“Ovom odlukom, Vlada je pokazala svoju predanost i podršku jačanju zdravstvenog sektora, te osiguranju adekvatnog i kvalitetnog zdravstvenog kadra kako bi se građanima pružile najbolje moguće zdravstvene usluge. Nove kolege doprinijet će kontinuitetu i kvaliteti zdravstvenih usluga, posebno u vremenu kada se suočavamo s izazovima u zdravstvenom sektoru”, naglasio je Vranić.

Za prijem navedenih radnika ustanova ima obezbijeđena finansijska sredstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje