Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Za oblast zdravstvene zaštite gotovo 32 miliona KM

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je usvojila pet programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima, utvrđenih Proračunom FBiH za 2021. Federalnom ministarstvu zdravstva, u ukupnom iznosu 31.975.000 KM.

Tako je Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH raspodijeljeno 28.500.000 KM za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanje zdravstvenih usluga i provođenje programa Federalnog fonda solidarnosti. Sredstva se odnose na osiguravanje prava na zdravstvene usluge (11.500.000 KM) i prava na lijekove i medicinska sredstva (17.000.000 KM).

Drugim programom je iznos od 2.000.000 KM planiran Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za sufinanciranje troškova raseljenih osoba. Riječ je o bolničkom liječenja u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH povratnika iz FBiH u Republiku Srpsku. Sredstva od 50.000 KM će kroz treći program biti usmjerena za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti koje zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno mjesto prebivališta odnosno boravišta u Federaciji BiH.

Usvojen je i Program vrijedan 1.125.000 KM i namijenjen za sufinanciranje troškova Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH u 2021. koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o krvi i krvnim sastojcima, u dijelu koji se financira od strane osnivača – Federacije BiH.

Agenciji za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH bit će dodijeljeno 300.000 KM na ime sufinanciranja troškova koji će u ovoj godini nastati obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o sistemu poboljšanja kvalitete, sigurnosti i akreditaciji zdravstvu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,