Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Skoro pola miliona konvertibilnih maraka subvencije za kupovinu električnih automobila

Preuzmite sliku

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas je donijela odluku o izboru korisnika budžetskih sredstava u svrhu poticaja pri kupovini električnih automobila, javlja Anadolu.

Sredstva su utvrđena u budžetu Federacije BiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi – tekući transferi pojedincima – poticaj pri kupovini električnih automobila”.

Odlukom se korisnicima odobravaju sredstva u ukupnom iznosu od 498.000 KM u vidu subvencije za kupovinu 89 novih automobila, isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Poticajna sredstva bit će isplaćena iz sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, tekući transferi pojedincima – poticaji pri kupovini električnih automobila.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa korisnicima finansijskog poticaja sklopiti ugovore o dodjeli poticaja, sa definisanim pravima i obavezama ugovornih strana, a korisnicima koji zaključe ugovor sa Federalnim ministarstvom sredstva će biti uplaćena na njihove račune.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje