Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja strujom

Preuzmite sliku

Na taj način stvorila je preduvjete da, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH, sama propiše način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena.

Kako bi spriječila neizdrživ udar na privredu, Vlada FBiH je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, zbog ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Na taj način stvorila je preduvjete da, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH, sama propiše način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena struje.

– Prema analizi JP Elektroprivreda BiH, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto. Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. Današnja odluka ima za cilj da zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena – saopćeno je sa sjednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,