Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH podržala obnovu Upravne zgrade u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za zaključenje Ugovora o izvođenju radova za realizaciju Projekta ”Obnova dijela fasade Upravne zgrade u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine”, Općina Srebrenica, u skladu s aktom ovog ministarstva od 16. maja 2023. godine.

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava za programe pomoći održivog povratka ”Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine u razdoblju 2022. i 2023. godine”.

U skladu sa objavljenim pozivom, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica je 25. aprila 2022. godine donio Odluku o utvrđivanju konačne rang liste potencijalnih korisnika za ove programe.

Na osnovu ove odluke odobrena je realizacija Projekta ”Obnova dijela fasade Upravne zgrade u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine”, Općina Srebrenica, a komisija Ministarstva je provela proceduru odabira izvođača radova.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je 12. maja 2023. godine, radi nemogućnosti sufinanciranja, uputio molbu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica da ovo ministarstvo financira cjelokupni projekt.

S obzirom na važnost projekta, kako za sam Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, tako i za širu društvenu zajednicu, Ministarstvo je ocijenilo da projekt treba podržati u cijelosti, navodi se u saopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,