Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH planira kupiti dva air tractora i dva helikoptera za gašenje požara

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu od požara.

Tim povodom planirana je kupovina dva air tractora i dva helikoptera. Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da Vladi predloži rješenje o imenovanju radne skupine koja će izraditi Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, financiranje i druga pitanja značajna za uspostavljanje, funkcioniranje i uporabu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Cilj Elaborata je omogućiti Vladi FBiH konačno opredjeljenje o izboru i optimalnom broju letjelica, logističkoj podršci, načinu organizacije i financiranja te uspostavljanju, funkcioniranju i uporabi zračnih snaga za gašenje požara i provođenje drugih zadataka zaštite i spašavanja. Vlada se opredijelila da u okviru prve faze nabavi letjelice za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja (dva aviona air tractora i dva helikoptera), za što će u proračunu FBiH biti osigurana financijska sredstva u godišnjim iznosima definiranim u Elaboratu o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje.

Federalna uprava civilne zaštite je, također, dužna predložiti način organizacije i funkcioniranja zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja u FBiH, a u okviru strukture FUCZ. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da u Proračunu FBiH za 2022. godinu osigura dodatna sredstva Federalnoj upravi civilne zaštite za realizaciju ovih aktivnosti. Problemi u vezi s gašenjem požara U Federaciji BiH je ovog ljeta, kao i svake sezone, bio izražen problem u vezi s požarima, posebno u Hercegovini.

Hrvatska je pomagala svojim kanaderima koliko je bila u mogućnosti. Zbog problema u vezi s požarima sredinom augusta je održana i hitna telefonska sjednica Vlade FBiH na kojoj je naređeno FUCZ-u da sačini informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu, spašavanje ljudi i materijalnih dokaza, a koju su im danas i dostavili. (vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje