Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH daje 225 miliona KM za sanaciju stanja u zdravstvu

Preuzmite sliku

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je na sjednici utvrdila Vlada Federacije BiH i poslala u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku, podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine (od stupanja na snagu zakona) univerzitetsko-kliničkim te kantonalnim i općim bolnicama.

Sredstva su namijenjena sanaciji teškog stanja, rješavanju dugovanja zdravstvenih ustanova čiji osnivači su Federacija, jedan ili više kantona zajedno i općine, a posebno tamo gdje je evidentirana nelikvidnost ili postoje gubici. Cilj zakona je postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica.

“Nemamo vremena da čekamo. Pandemija, koja je pokazala značaj zdravstvenih ustanova, jer su one podnijele najveći teret, i dalje traje i opet je u porastu broj oboljelih. Tim više je važno što hitnije donijeti zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova te pomoći našim bolnicama koje nisu u mogućnosti pokriti gubitke. Nagomilane obaveze imaju tendenciju rasta naročito u pandemiji i prijeko je potrebno hitno djelovanje na sanaciji ovog stanja”, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Hitni postupak donošenja u Parlamentu FBiH neophodan je, naime, i u cilju nastavka provedbe mjera na stabilizaciji stanja u zdravstvu, uzrokovanog pandemijom COVID -19, a tokom koje je u 2020. u odnosu na 2019. došlo do gubitaka u nekim od federalnih zdravstvenih ustanova. Ti gubici su zaključno sa 31. decembrom 2020. godine iznosili su 203,1 milion KM, dok su dugovanja na taj dan bila 438,7 miliona KM.

Kako ističu iz Vlade FBiH, redovna procedura za donošenje ovog zakona mogla bi imati nesagledive negativne efekte po zdravstveni sektor u cjelini i poslovanje pojedinih javnih zdravstvenih ustanova.

Razlozi za hitno donošenje zakona leže i u smanjenju ukupnog broja osiguranih osoba i stanovništva, te smanjenju obuhvata stanovništva zdravstvenim osiguranjem. Zakon uključuje obavezno provođenje interne revizije javnih zdravstvenih ustanova te drugih učesnika u sektoru zdravstva radi jačanja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola, ali i kontinurane aktivnosti na otklanjanju uzroka koji su doveli do višegodišnjih gubitaka, jer, kako upozoravaju iz Vlade Federacije BiH, u protivnom rezultati finansijske konsolidacije neće moći biti dugoročni.

Također, donošenje ovog zakona u skladu je i sa Reformskom agendom za period 2019-2022., odnosno planiranim “Socio-ekonomskim reformama u BiH za period 2020-2022. godina” i Programom rada Vlade Federacije BiH. Tu je, među ostalim, u fokus stavljeno i rješavanje velikih dugovanja javnih zdravstvenih ustanova.

“Sve to je i jedna od obaveza čije ispunjenje su bh. vlasti preuzele u Briselu. Iako je Vlada Federacije u cilju saniranja teške finansijske situacije u sektoru zdravstva i do sada donosila i provodila niz reformi, nedvojbeno je kako je bez odlaganja potrebno pristupiti provođenju mnogo ozbiljnijih reformi u finansiranju sektora zdravstva u Federaciji BiH”, poručio je premijer Novalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,