Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Visoke temperature širom svijeta

Preuzmite sliku

Više desetina miliona ljudi bori se sa vrelim talasom širom svijeta pošto su rekordno visoke temperature registrovane u Americi, Evropi i Aziji.

Vreli talas u Sjedinjenim Državama zahvatio je dijelove od Kalifornije do Teksasa, a meteorolozi upozoravaju na ekstremno visoke temperature tokom vikenda.

U Feniksu, prijestonici države Arizona, temperatura je 16 dana zaredom iznad 43 stepena.

U Dolini smrti u Kaliforniji, koje je jedno od najtoplijih područja na Zemlji, registrovani su novi temperaturni rekordi od 54 stepena.

U Evropi se Italija suočava sa istorijski visokim temperaturama vazduha zbog čega su vlasti objavile crvena upozorenja za 16 gradova, uključujući Rim, Bolonju i Firencu.

Meteorolozi za sutra predviđaju temperaturu vazduha od 40 stepeni u Rimu, a za utorak, 18. jula, 43 stepena čime će biti oboren rekord iz augusta 2007. godine od 40,5 stepeni.

Na ostrvima Sicilija i Sardinija najavljene su temperature vazduha od 48 stepeni.

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu – Akropolj u Atini danas će, treći dan zaredom, zatvoriti svoje kapije tokom najtoplijeg perioda dana.

U Francuskoj su visoke temperature izazvale sušu koja predstavlja prijetnju po poljoprivredu.

U Španiji su izmjerene temperature vazduha od preko 40 stepeni na Kanarskim ostrvima i u regionu Andaluzije.

Kina je danas objavila nekoliko upozorenja na visoku temperaturu koja bi u regionima Sinđijang i Guangsi mogla dostići između 40 i 45 stepeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,