Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od 100 ljekara zatražilo je ispis iz Ljekarske komore FBiH samo u prošloj godini

Preuzmite sliku

Više od 100 ljekara sa područja Federacije Bosne i Hercegovine samo u prošloj godini zatražilo je ispis iz Ljekarske komore FBiH, radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje 30 posto ljekara, a na kraju prošle godine, na evidenciji Službe za zapošljavanje u TK je bio 121 ljekar.

Na ovu temu u otvorenom radijskom programu RTV 7, govorila je dr. Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske komore FBiH.

“Najveći problem odlaska, ne samo ljekara, već uopćeno mladih ljudi iz naše zemlje jest što ne vide perspektivu za sebe i porodicu, osjećaju nesigurnost, nestabilnost zemlje, vide da se u proteklom periodu ništa nije mijenjalo i ne vjeruju da su promjene moguće i u budućnosti. S druge strane, politika igra veliku ulogu i u zdravstvu. Konstantno dokazivanje, predani rad, trud i energija nisu dovoljni da dobijete priliku napredovati ukoliko niste stranački opredijeljeni. To je jedan od razloga zbog kojeg se starije iskusnije kolege odlučuju napustiti zemlju i pronaći posao u društvu u kojem se jedino sposobnost i znanje uzimaju u obzir” – mišljenja je Bećirović.

Šta država, prema Vašem mišljenju, treba pod hitno uraditi kako bi se spriječio dalji odlazak ljekara iz BiH i kako bi se njihov broj povećao?

“Menadžmenti ustanova redovno rade preraspodjelu zdravstvenog kadra, iznalaze nove kapacitete u zbrinjavanju oboljelih, ali sada je vrijeme da se krovne institucije krajnje uozbilje, donose odluke po informacijama i zahtjevima zdravstvenih ustanova. Ljekarska komora FBiH od početka pandemije apelira na nadležne i traži da se prime svi nezaposleni ljekari na neodređeno vrijeme, da se u radni odnos primi hiljadu medicinskih sestara i tehničara, da se konkursna procedura pojednostavi. Time bi se, prema mom mišljenju, zaustavio i odliv ljekara iz BiH u zapadne zemlje. Naime, na samom početku pandemije molila sam vlade kantona i resorna ministarstva da se zaposle svi doktori medicine koji su na spisku Zavoda za zapošljavanje, koji bi do sada stekli ogromno iskustvo uz mentorstvo starijih kolega u Covid-odjelima i primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Sada bismo imali bolju strukturu u zdravstvu i zdravstvena zaštita bila bi dostupnija našim stanovnicima. Mislim da je samo Zeničko-dobojski kanton zaposlio određenu grupu mladih ljekara” – kazala je dr. Amila Bećirović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje