Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog izmjena Zakona o ombudsmenima

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 55. sjednici usvojilo većinom glasova Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, kojim se jačaju kapaciteti ove institucije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlogom zakona sa oznakom „EI“, kao potvrdom određene usklađenosti sa legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije.  Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se ombudsmenima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu sa Pariškim principima.

Nova zakonska rješenja daju ombudsmenima mandat Preventivnog mehanizma u Bosni i Hercegovini u skladu sa Opcionim protokolom uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja.

Također, izmjenama i dopunama Zakona jača se finansijska nezavisnost Institucije ombudsmena te se naglašava njena uloga u osnaživanju saradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, putem Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, Prijedlog ovog zakona dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenom zakonodavnom postupku.

Više o rezultatima sjednice pronađite ovdje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,