Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veterinarski inspektori sporazumno priznali krivnju za krivična djela korupcije

Preuzmite sliku

Predložene uslovne kazne zatvora, novčane kazne te izricanje mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u periodu od 5 godina, nakon izricanja kazne.

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (1967.) i Mladen Mijić (1959.), u nazočnosti svojih odvjetnika, u potpunosti su sporazumno priznali krivnju za krivična djela korupcije (Primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH).

Navedeni optuženi bili su uposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a priznali su krivnju za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

Sukladno sporazumu, za optužene su predložene kazne:

Inidira Dajić-Hukić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, novčana kazna u iznosu od 6000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz krivičnog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih 5 godina.

Mladen Mijić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, novčana kazna u iznosu od 7000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz krivičnog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih 5 godina.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenim krivičnim djelima.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se u potpunosti okončava.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivnje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje