Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika čast za Ajnu Jusić: Prva dama SAD-a i Blinken odali joj priznanje u Bijeloj kući

Preuzmite sliku

Čestitamo Ajni Jusić, kojoj su dr. Jill Biden, prva dama Sjedinjenih Država, i državni sekretar Antony Blinken odali priznanje na 18. godišnjoj dodjeli nagrada International Women of Courage (IWOC) u Bijeloj kući, saopćeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ajna je, kako su istakli, istaknuta aktivistica i zagovornica ravnopravnosti spolova, “boreći se protiv seksizma i seksualnog nasilja”.

“Kao predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata koje se bori za priznavanje i pravni status djece rođene kao posljedica ratnog silovanja, Ajna je neumorni zagovornik da ova djeca dobiju puna prava kao bh. građani.

Zahvaljujući Ajninim naporima, Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH (FBiH) usvojen je u augustu 2023. godine. Zakon ispravlja desetljeća marginalizacije i omogućava ovoj djeci bolji pristup mogućnostima obrazovanja i tržištu rada, kao i socijalna zaštita i psihološka podrška. Ajna i njezini kolege bili su ključni u zagovaranju usvajanja sličnog zakona u Distriktu Brčko”, navode iz Ambasada.

Ove značajne zakonodavne pobjede nisu se dogodile preko noći, podsjećaju.

“Ajna je predvodila višegodišnje napore u BiH, zajedno sa sedam pridruženih lokalnih organizacija, kako bi se osiguralo usvajanje ovih historijskih zakona. Svojom nepokolebljivom odlučnošću, Ajna je angažirala zajednicu ‘nevidljive djece rata’ da sagrade koaliciju aktivista.

Angažman nje i njezine organizacije s vlastima Federacije i Brčko Distrikta osigurao je usvajanje ovih zakona, što je u konačnici pomoglo u prevladavanju ukorijenjene stigme protiv žrtava ratnog silovanja, kao i suzdržanosti vlasti u BiH da se preispitaju traumatične historije. Ajnin aktivizam nije ograničen samo na prava i dostojanstvo djece rođene u ratu u BiH. Ajnina organizacija radi na eliminaciji porodičnog i rodno uvjetovanog nasilja u BiH i korištenja silovanja kao ratnog sredstva širom svijeta. U nastojanju da provede globalnu promjenu, Ajna i njezina organizacija radile su s različitim žrtvama ratnog silovanja, uključujući one koje su preživjele Drugi svjetski rat, ratove u Gvatemali i Ugandi te, nedavno, Ukrajinu”, podsjetili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje