Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vahid ef. Fazlović: Put zajedništva nema alternativu, posebno u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

O zajedništvu, njegovom značaju i džematu, ali i našoj zemlji kao obavezi u okviru emisije „Stil života u islamu“ govorili smo s dr. Vahidom ef. Fazlovićem, tuzlanskim muftijom.

Historijske činjenice, ali i podaci prve generacije muslimana svjedoče o tome koliko su zajedništvo i džemat imali važnu ulogu u promjeni pojedinca i naše okoline, ali sigurno i u pravcima nekih novih historijskih tokova i svjetskih civilizacija.

“Naročito u ovom mjesecu poznato je koliko dugo traje jedna vaša važna i vrijedna uloga u našem narodu i ovoj zemlji. Možda možemo konstatovati da je, hvala dragom Bogu, u cijeloj našoj domovini ta atmosfera dosta ujednačena. Ono što je za sve nas iznimno važno jeste činjenica da ramazan dočekujemo u slobodi i miru. To je najvažnije. Na nama je, i pojedinačno i kolektivno, da doprinosimo vlastitom boljitku. Svi mi imamo i svoje specifične dužnosti koje su takve od mjesta do mjesta, tamo gdje živimo, jer su tamo naše radne obaveze, naše misije i velika je odgovornost u ovom vremenu, na početku svog izlaganja” – istaknuo je efendija Fazlović.

Kroz primjere prve generacije muslimana vidjeli smo koliko zajedništvo može mijenjati pojedinca, okolinu, ali i usmjeriti sve svjetske historijske tokove i civilizaciju.

Posljednji poslanik Muhammed, a. s., kao pojedinac je primio objavu, bilo je to u njegovoj samoći, na osamljenom mjestu u pećini Hira, kako to i znamo. Ali odmah nakon prve objave otišao je među ljude, dakle, sve ljudske vrijednosti postižu se u zajednici i društvu – od braka i porodice pa na svim različitim razinama do ljudskog roda u cjelini. Poslije, kada je Muhammed, a. s., primao objavu, bilo je osamljivanja, ali su bila rijetka. Njegova misija je tekla sve jače i jače među ljudima, bez obzira na to što je njih u početku bilo malo. Pokazivali su snagu vjere, imana – između ostalog kazuje nam ef. Fazlović.

Vrijeme pandemije je bilo teško, a vrijeme ramazana je vrijeme kada smo u prilici povratiti snagu zajednice i trenutak kada se trebamo okrenuti jedni prema drugima.

“Mi smo razdvajanje u nevolji teško podnosili, svakodnevno smo imali poteškoće, a to se naročito pokazalo u ramazanu prošle i pretprošle godine, kada su nam bile puste i ulice i mahale i džamije. Svi smo mi imali jednu veliku brigu kako to objasniti našim džematlijama i redovnim klanjačima, koji svoje namaze obavljaju u džematu u mahalskim džamijama, ali shvatili smo i iskusili šta znači to naličje naše potrebe za zajedništvom. Bili smo zajedno, a onda je to moralo prestati i dobro je da imamo ove paralele nakon svega što je prošlo, da još bolje razumijemo jedne druge i, ako je to ikako moguće, da poslije iskustava koja su bila gorka i bolna ojačamo u našem poimanju vrijednosti i snage zajedništva. U islamu se primarno poima zajedništvo muslimana kao džemata i ummeta. Međutim, imamo i zajedništva svih ljudi, jer smo ummet i Muhammeda, a. s., i hazreti Adema. Svi smo mi djeca Ademova. Bošnjaci vrlo rado govore o višestoljetnom iskustvu zajedništva sa svim ljudima, pripadnicima svih nacija i svih kultura. Mislim da je to velika prednost i da je to škola koju su Bošnjaci i svi drugi u ovoj zemlji i sličnim sredinama mogli razviti i doseći i prije nekih drugih” – kazuje nam ef. Fazlović.

O zajedništvu se neiscrpno može govoriti. Našoj zajednici su potrebni odgovorni pojedinci, kao i podsticanje na obavezu svakog muslimana prema svojoj zemlji.

“Kazao bih da za našu zemlju možemo uraditi mnogo više nego što radimo. Valja nam počesto pristupiti samokritici. Moramo to tražiti sami od sebe. To jeste naša škola, ali je i dužnost, valja nam ispravno poimati dužnosti koje imamo među ljudima, dužnosti prema porodici, djeci i roditeljima. Kada govorimo o zajedništvu, moramo ga nijansirati od pojedinaca koji su usamljeni i koje naše oči trebaju vidjeti. Moral pojedinca i duh pojedinca te lijepa riječ pojedinca prve su sjemenke koje klijaju i čiji se plod javlja i uvećava. Nedopustivo je da napustimo jedni druge, da ostavimo jedni druge u okviru naših porodica, to nam se ne smije desiti, izgubili bismo blagoslov Gospodara svjetova. Moramo znati šta je pravo oca i majke, moramo ispravno poimati odgovornost prema našoj djeci. Važno je povezivanje familija. Porodica je iskonska ljudska vrijednost, ne smijemo to zanemariti” – navodi ef. Fazlović.

Ovo je vrijeme u kojem se nakupilo puno toga što smo živjeli i doživjeli proteklih decenija, a mnogo je još rana i moramo imati svijest o tome. Obnovimo i ojačajmo naše zajedništvo. Shvatimo da taj put nema alternativu i da nema ništa bolje od zajedništva, posebno u Bosni i Hercegovini, jer naša svijest o zajedništvu je spasonosna, dodaje tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje