Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzbuna zbog Čečena u BiH: Ministarstvo sigurnosti traži detaljnu analizu sigurnosnih agencija

Preuzmite sliku

Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže infomacijom da se u BiH trenutno nalazi grupa od 50-tak državljana Rusije. Uglavnom sa područja Čečenije.

Te osobe su na legalan način ušle u našu državu na osnovu bezviznog režima i mogu boraviti do 30 dana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Većina tih osoba nalazi se u blizini graničnog prijelaza Maljevac. Žele nastaviti put prema EU, jer prema vlastitim izjavama žele izbjeći mobilizaciju u svojoj zemlji.

Ministarstvo sigurnosti traži informacije

Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa Graničnom policijom BiH i Službom za poslove sa strancima BiH poduzet će sve mjere iz svojih zakonskih nadležnosti te nastaviti pratiti situaciju na terenu.

 • Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine traži od nadležnih sigurnosnih agencija i detaljnu analizu trenutne situacije. Nakon toga će sačiniti prijedlog mjera s ciljem očuvanja sigurnosne situacije u BiH.

  “Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, otišao sam da ne ratujem u Ukrajini, pobjegao sam sa porodicom”, kaže Ilijas.

 • Navode da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom

  Inače, posjeduju ruske pasoše. Za RSE navode da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom, letom iz Istanbula. Ne žele se fotografisati i kažu da im je cilj samo da uđu u Hrvatsku.

  Navode da ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

 • Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za RSE da se radi o pedesetak osoba koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu.

  “Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to trenutno ne prihvata. Ima nekih ‘nesuglasica’ između naše i hrvatske granične policije”, rekao je Cikotić.

 • Dodao je da je angažirana i Služba za poslove sa strancima BiH.

  ”Zasad je to kontrolisan broj i nemamo procjenu da bi moglo ići u tom pravcu”, kazao je Cikotić za RSE.

  U nadležnosti Ministarstva sigurnosti su i Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima koja se bavi pitanjem migracija.

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske nisu odgovorili na upit RSE koliko je do sada Čečena ušlo u Hrvatsku.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,