Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utvrđene izmjene Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi TK

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ovog kantona, a razlog za izmjene postojećeg zakonskog rješenja je nepridržavanje pojedinih općinskih službi propisanih rokova za dodjelu novčanih podrški.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac izjavio je da izmjene ovog zakona najvećim dijelom podrazumijevaju zaštitni mehanizam na ažurnost i poštivanje rokova koji su predviđeni pravilnicima za općinske službe, koje rješavaju zahtjeve za ostvarivanje novčane podrške koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta.

Naveo je da je u ranijem periodu primijećena neažurnost i neodgovornost pojedinih općinskih službi, da su rješenja o novčanim podrškama dostavljale nakon isteka fiskalne godine što je usložnjavalo finansiranje novčanih poticaja.

Izmjene ovog zakona omogućit će da se blagovremeno donose rješenja za poljoprivredne proizvođače koji ispunjavaju uvjete za novčane poticaje.

Šarac je naglasio da izmjene ovog zakona ne podrazumijevaju dodatna finansijska sredstva u općinskim budžetima, niti se povećava obim poslovanja, kako je to navođeno u primjedbama tokom provedene javne rasprave o nacrtu ovog zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje