Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojene četiri značajne inicijative: Saopštenje zastupnika Naroda i Pravde (NiP) u Skupštini TK

Preuzmite sliku

Na trećoj sjednici Skupštine TK, održanoj 30.12.2022. godine, usvojene su četiri predložene INICIJATIVE zastupnika Naroda i Pravde (NiP), Izen Hajdarević i Silva Banović.

– Smanjenje troškova školarine za studente Elektrotehničkog fakulteta je ulaganje u budućnost inovativnih ideja i praćenje pulsa tržišta rada. Također, navedeno je samo jedan od koraka reformiranja obrazovnog sustava – potrebno je odrediti prioritete i sustavno djelovati za unapređenje statusa studenata Univerziteta u Tuzli.

– Jednoglasno je usvojena i inicijativa za zapošljavanje logopeda u Domove zdravlja u svim općinama i gradovima TK u kojima trenutno nema navedenih kako bi sva djeca i odrasli s komunikacijskim odstupanjima imala jednake prilike, pristup stručnom tretmanu i sistemskoj podršci.

– Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona na Prijedlog poslanika Naroda i Pravde jednoglasno su usvojili i prijedlog sufinansiranja troška pogreba za umirovljenike/penzionere s minimalnim primanjima, što je korak prema “third-age frendly” zajednicama, odnosno društvu koje aktivno brine o osobama treće životne dobi i pokazali da im barem na ovaj način odajemo počast za sve što su tijekom života uložili i doprinijeli društvu u kojem živimo.

– Inicijativa za sufinanciranje troškova najma stanova za mlade bračne parove koji nisu kreditno sposobni je također usvojena, što se može smatrati kao pokazatelj stavljanja u fokus mladih i pronatalitetne politike.

Zahvaljujemo svima koji su prepoznali važnost i potencijal podnesenih inicijativa i pokazali da mogu razmišljati za dobro svih građana, iz kojeg god političkog “tabora” da dobar prijedlog dolazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje