Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro počinje sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou: Stigli lideri stranaka

Preuzmite sliku

U Sarajevu je počeo sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou koju čine “Trojka” (SDP, NiP i NS), SNSD i HDZ.

Na sastanku su pristigli: Dragan Čović, Milorad Dodik, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić

SDP BiH je najavio da će konferencija biti održana danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s početkom u 16.30 sati.

Naime, biće to prvi susret vladajućih nakon sastanka u Laktašima u januaru, nakon kojeg je dio koalicije tvrdio da je izašao sa sporazumom, dok je drugi dio negirao da su izmjene Izbornog zakona BiH i reforme dogovorene.

Održavanje sastanka jučer je objavio čelnik HDZ-a Dragan Čović, a da bi moglo biti burno najavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je oštro kritikovao Elmedina Konakovića (NiP) zbog njegovih procjena da bi se entitet RS mogao naći pod sankcijama i izolacijom.

“Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika”, naveo je Čović jučer.

Podsjetimo, svega nekoliko sedmica ostalo je do trenutka kada će BiH saznati da li otvara ili ne otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, odnosno do objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku BiH na EU putu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje