Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uređenje platnih razreda i povećanje koeficijenata u oblasti kulture

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić potpisao je danas sa predsjednikom Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Admirom Terzićem dva sporazuma koji se tiču utvrđivanja koeficijenata osnovice, naknade i drugih prava zaposlenika u ustanovama kulture sa područjaTK.

Riječ je o Sporazumima o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obraćun plaće i Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaća, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku dana i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za uposlenike u ustanovama kulture TK koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK.

Ističući važnost ovih dokumenata kojim Vlada Tuzlanskog kantona želi dovesti u ravnopravan položaj sve zaposlenike koji plaću primaju iz budžeta, premijer Halilagić je kazao da je to jedna od mjera iz ekspozea a radi se o povećanju od 20%, kada su u pitanju i projekti iz oblasti kulture.

“Vjerujem da će ovo na određeni način biti stimulans da zaposlenici iz oblasti kulture pristupe jednoj kvalitetnijoj ralizaciji tih projekata i programa i evo na određeni način dođemo do konačnog efekta koji ide u korist čitavoj toj oblasti“, kazao je premijer Halilagić ovom prilikom.

„Na ovaj način su“, prema riječima ministrice za kulturu, sport i mlade Ivane Mijatović, „i formalno izjednačeni zaposlenici u ustanovama kulture koji plaće i naknade primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa zaposlenicima u oblasti srednjeg obrazovanja po pitanju osnovice za obračun plaće, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) i drugih prava iz rada i po osnovu rada, obzirom da njihove interese zastupa isti sindikat“, naglasila je ministrica Mijatović.

Radi se o implementaciji onoga što je prethodno utvrđeno Aneksom Kolektivnog ugovora , pojasnio je predstavnik Sindikata Terzić dodajući da je zahvalan Vladi TK na razumijevanju za osjetljivu društvenu djelatnost kao što je kultura.

Prema riječima Terzića, „sporazumi se primjenjuju retroaktivno od 1. januara ove godine i znače povećanje osnovica za 3,6 %, povećanje koeficijenata za više od 5 %. Ono što je značajno je uređenje platnih razreda, koje do sada nije bilo na snazi, i tu je napravljen značajan pomak pa će neki dobiti i više od tih 5 %. Povećan je i topli obrok sa 9 na 10 KM, regres će biti 50 % prosjeka u FBiH i minimalna plaća, što je za nas izuzetno važno, će biti 570 KM“, kazao je ovom prilikom Terzić.

Finansijska sredstva za ove namjene planirana su u Budžetu TK za 2022. godinu, te su ovi sporazumi osnov za obračun koji se od 01.01.2022. godine primjenjuje i na zaposlenike u srednjem obrazovanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje