Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upućen prijedlog izmjena zakona o privrednim društvima: Osnovni kapital za firmu u FBiH jedna marka

Preuzmite sliku

Federalni zastupnik Dennis Gratz je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima u Federaciji BiH kojim se mijenja odredba o osnovnom kapitalu potrebnom za registraciju društva sa ograničenom odgovornošću.

“Prema ovom prijedlogu bi za registraciju bio potreban osnovni kapital od 1 konvertibilne marke, što bi konačno otvorilo put ka lakšoj registraciji privrednih društava, te umanjilo teret poduzetnicima koji žele pokrenuti posao i registrovati preduzeće u ovom obliku”, kazao je zastupnik Gratz.

“Pozivam opozicione stranke da se okupimo oko prijedloga sazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, gdje ćemo zatražiti da se naši prijedlozi – brojnih zakonskih rješenja, koji čekaju u ladici dogovor SDA, SBB-a i HDZ BiH, razmotre i stave na dnevni red. Ne možemo provesti cijelu godinu čekajući njihovu ‘dobru volju’ i moramo to pokrenuti čim prije”, napominje Gratz.

Gratz je u sklopu kampanje “Zamisli!” prikupio niz prijedloga izmjena važećih propisa od građana, udruženja, poduzetnika i aktivista, te je najavio da će nastaviti raditi na pripremi zakonskih rješenja, ne čekajući sazivanje Parlamenta od strane vladajuće većine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje