Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uprava policije MUP TK vrši zaplijenu nelegalnog oružja

Preuzmite sliku

U sklopu redovnih poslova i aktivnosti, Uprava policije MUP Tuzlanskog kantona vrši zaplijene nelegalnog oružja, prilikom operativnih akcija, pretresanja, ograničavanja kretanja-racija, i drugo.

Tako je u toku 2022.godine, oduzeto ukupno 63 komada vatrenog oružja,od čega 1 teško oružje, 5 automatskih pušaka, 9 ostalih vrsta pušaka, 44 pištolja a ostalo su lovačke puške i ostale vrste pušaka, nije bilo nelegalno oduzetih eksplozivnih naparava, a oduzeto je 684 komada municije

Tokom 2021. godine oduzeto je 123 komada vatrenog oružja,od čega najviše pištolja, ukupno 66 komada i 8 automatskih pušaka, 30 komada eksplozivnih naprava (ručne i tromblonske mine)i 452komada drugih eksplozivnih naprava,te i 6683 komada municije.

“U 2022. godini evidentirano je 43 krivična djela iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U okviru prethodnih kampanji o štetnosti oružja i municije koje su provedene tokom 2022. godine, građani su kontinuirano upozoravani na štetnost oružja i municije, a posebno da nelegalno držanje predstavlja krivično djelo, kao i da mogu predati isto u skladu sa članom 70. Zakona o oružju, bez sankcije. Međutim, takvo predato oružje ne može se legalizovati, a Zakon o amnestiji, koji za sada nije donešen, eventualno bi dao mogućnost registracije nelegalno posjedovanog i predatog oružja. Prema našim raspoloživim evidencijama, u toku 2022. godine, jedno krivično djelo iz člana 166 KZ FBiH, Ubistvo, počinjeno je nelagalnim oružjem”, naveli su iz MUP-a TK za N1.

Članom 70. Zakona o oružju TK-a je data mogućnost predaje nelagalnog oružja i eksplozivnih sredstava i municije bez sankcije.

Krivični zakon Federacije BiH u članu 371. (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija), za onog ko neovlašteno izradi, prepravi, proda, nabavi ili razmijeni vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, ili ko neovlašteno drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, predviđa kaznu zatvora u trajanju do tri godine, odnosno, ukoliko se radi o kvalifikatornom obliku krivičnog djela, kazna zatvora je predviđena u trajanju od jedne do deset godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje