Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Tuzli ne želi platiti kotizaciju za takmičenje studentima Pravnog fakulteta

Preuzmite sliku

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli se moraju povući sa najeminentnijeg takmičenja iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže (Vis Moot) iz razloga što Univerzitet u Tuzli ne želi platiti kotizaciju za takmičenje.

Predstavnica Vis Moot tima Univerziteta u Tuzli Lejla Mašić: Ovo nije pojedinačni slučaj koji se desio samo sada i ove godine„slučajno“ nama. Godinama unazad, štaviše, od kada se naš fakultet takmiči iz raznih pravnih oblasti, situacija je ovakva ili približno ovakva.

Bilo je raznih situacija, od toga da je predmetni profesor doplaćivao za smještaj i ostale potrebe tima, do toga da smo zajedno sa profesorima skupljali novac kucajući na vrata raznim tuzlanskim preduzetnicima za samo učešće na takmičenju. Univerzitet bi pomagao u smislu prevoza i sl. kada je bilo riječ o državnim takičenjima, no, podrška, kada je riječ o Vis Moot takmičenju, apsolutno izostaje u svakom smislu. Prošle godine npr. ne samo da smo imali isti problem sa plaćanjem, nego smo mi bili jedini tim univerziteta od oko 400 univerziteta koji se takmičio na ovom takmičenju, koji nisu mogli se takmičiti sa svog fakulteta jer nismo uopšte imali internet u tom periodu.

Naime, ovo je peta godina zaredom da naš fakultet predstavlja naš Univerzitet na najpoznatijem i najeminetnijem takmičenju na svijetu iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže, ali i peta godina, kako nama, jedinim predstavnicima svog univerziteta, izostaje podrška istog u svakom smislu.

Ove godine obavezna registracija je reducirana na 400 eura, budući da će takmičenje zbog pandemije biti u online formatu. Mi smo se do sada snalazili na razne načine, moleći za novac od raznih donatora i sponzora, no ove godine smo od svih odbijeni i suočeni sa činjenicom da će naš Univerzitet biti jedini od 450 univerziteta, a mi jedini od 3800 studenata koji se ne mogu takmičiti jer ne mogu platiti obavezni fee, koji inače svakom timu plaća njegov univerzitet, budući da predstavljaju isti.

Uprava Univerziteta je godinama bivala informisana sa navedenim poteškoćama vezanim za kotizaciju, pa je tako bilo i ove godine, međutim, odgovor nikada nismo dobili. S druge strane, mi imamo apsolutnu podršku profesora, asistenata i uprave našeg fakulteta u pogledu svakog takmičenja, pa i ovoga, ali budući da fakultet nema novčana sredstva, niti otvoren račun, kotizaciju ne može ni platiti.

Tako jedino što nam ostaje, nakon što smo već podnijeli sve pisane podneske i 6 mjeseci radili na ovogodišnjem problemu, jeste da se povučemo sa takmičenja, sa nadom da će uprava Univerziteta u Tuzli shvatiti važnost ovakvih takmičenja, ne samo za studente takmičare, nego i za cjelokupan Univerzitet, te da će možda nekada nekoj budućoj generaciji omogućiti da predstavlja naš Univerzitet na jednom ovakvom takmičenju i budu rame uz rame sa najboljim svjetskim univerzitetima.

Zbog ovakog tretmana prema studentima, ali i njihovoj želi za sticanjem novih znanja i iskustava, nije ni čudno što je Univerzitet u Tuzli samo u prošloj godini dana pao za 315 mjesta (sa 3081. na 3396.) na svjetskoj Webometrics rang listi najboljih visokoškolskih ustanova, te također sa 2. mjesta na državnom nivou pao na čak 4. mjesto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje