Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Ne rade aparati, nedostaju epruvete, a pregledi se zakazuju iduće godine?

Preuzmite sliku

Kvar aparata za radioterapiju, višemjesečno čekanje na preglede, više od 80% zastarjele opreme, samo su neki od problema Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla. I umjesto naprijed, čini se, ide se dva koraka unazad, jer uposlenici od pacijenata sada traže i da ne predaju knjižice za testove koagulacije zbog nedostatka epruveta.

Na oglasnoj ploči Poliklinike za transfuziologiju piše: „Molimo vas da ne predajete knjižice zbog nedostatka epruveta“. Fotografisao je ovo i objavio na svom Instagram profilu Zlatan Mešić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zlatko Mešić (@zlatan_mesic)

”Ili pak šalju pacijente da kupe “plave epruvete” pa da dođu. No, ‘plavih epruveta’ se nema kupiti u apotekama, jer su medicinska oprema koja se ne potražuje baš često, pa su pacijenti u bezizlaznoj situaciji.”, napisao je Mešić između ostalog dodavši da ne rade ni aparati za citometriju te da nedostaju i reagensi za testiranja na alergije.

Tuzlanski.ba je od čitatelja saznao da trenutno nisu u funkciji ni aparati neophodni za proces operacije meniska, odnosno tretmana artroskopije. Na naš upit o ovoj temi, UKC Tuzla do trenutka objave ovog teksta nije dostavio odgovor.

Za ultrazvuk dojke lista čekanja do 2025. godine?

Nisu problem samo nefunkcionalni aparati. Liste čekanja za preglede su višemjesečne, a jedna čitateljka je sa nama podijelila iskustvo naručivanja na ultrazvuk dojke.

”Prije nekoliko dana sam otišla u Centar za dojku da se po prvi put naručim na pregled i ultrazvuk. Prvo mi je rečeno da ne mogu bez nalaza, a kada sam rekla da prvi put dolazim kod njih što znači da nemam njihov nalaz nego tek treba da se pregledam, rečeno mi je da mogu doći na termin u januaru 2025. godine. Prvo sam pomislila da nisam dobro čula, ali zaista je tako. Na pregled i ultrazvuk bih morala čekati više od pola godine, što naravno ne mogu, nego ću ponovo morati plaćati privatno.”, napisala je.

Vezano | Višemjesečnim čekanjima na preglede u potpunosti se gubi povjerenje u sistem zdravstvene zaštite 

Inače, UKC Tuzla je u centru pažnje javnosti zbog kvara aparata za radioterapiju koji je van upotrebe još od prošle godine, kada je njihov rad zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH. Aparat se i prije toga kvario zbog čega agonija pacijenata traje mnogo duže, a oni svoj red na terapiju čekaju u zdravstvenim ustanovama u Mostaru i Zenici. Istražitelji sektora kriminalističke policije MUP -a TK su obavili i pretres u prostorijama UKC -a i izuzeli relevantnu materijalnu dokumentaciju vezanu za nabavku linearnog akceleratora.

”Ranije je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljavaju samo po jedan ponuđač”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

Arnautović je kazao i da se nastavljaju intenzivne provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se ”pogoduje nekome od dobavljača”.

”Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje”, navodi.

A dok se tenderi obaraju, odgovornost svi prebacuju jedni na druge tražeći sebi opravdanje. No, ako izuzmemo aparat za radioterapiju, ostaje otvoreno pitanje kakvo opravdanje ustanove mogu imati za nedostatak epruveta i nemogućnost pružanja drugih usluga svojim pacijentima? (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje