Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UIO: Oduzete cigarete sa markicom Kosova

Preuzmite sliku

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način.

Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno 4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica.

 • U carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji. Nakon što su službenici UIO izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu „kolagen Crux“.

 • Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima.

  Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na iznos od 115.200 KM.

  Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

  U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

  Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,