Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje Krajišnika: Upućujemo inicijativu uvođenja dobrovoljnog – obaveznog vojnog roka u BiH

Preuzmite sliku

Na Facebook stranici “Udruženje Krajišnika u Sarajevu” objavili su svoju inicijativu o uvođenju vojnog roka na području Bosne i Hercegovine.

Inicijativa je poslana na adresu Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vlade FBiH te Parlamentarne skupštine FBiH.

Shodno društveno-političkim okolnostima u EU i regionu, odnosno državi, podsjećamo i na to da je Armija RBiH imala sedam korpusa i Krajišnike na čelu četiri Korpusa.

S tim u vezi, upućujemo inicijativu uvođenja dobrovoljnog – obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini, FBiH, bez potrebe da sebi ili vama objašnjavamo potrebu psiho-fizičke brige o zdravlju i formi mladih ljudi (punoljetnih djevojaka i dječaka), radi njihovog zdravlja, ali i odvikavanja od duhana, alkohola, te narkotika, što bi posebno koristilo registrovanim korisnicim alkohola i narkotika, ali i njihovim roditeljima i nadležnim institucijama, radi lakšem odvikavanja od ovisnosti.”, naveli su na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Podsjetimo, iz Ministarstva odbrane BiH nedavno su za DW izvijestili kako za to “nema uvjeta”.

Za sada tek u 13 država u Evropi vojni rok je obvezan – Bjelorusiji, Estoniji, Litvi, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Ukrajini, Kipru, Švicarskoj, Grčkoj, Austriji i Turskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje