Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje ‘BH novinari’ traži od Vlade RS-a da povuče predložene izmjene zakona

Preuzmite sliku

Upravni odbor “Udruženja/udruge BH novinari” upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Kako je istaknuto u zahtjevu izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, utvrđenim na sjednici Vlade tog entiteta 28.marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja „neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost“.

UO Udruženja “BH novinari” smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa.

Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda, ističe UO Udruženja “BH novinari”.

Članovi UO Udruženja “BH novinari” pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banja Luke od policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu. Uz odlučne „NE“ narodnih poslanika u NS RS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS, navodi Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari u zahtjevu Vladi RS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje