Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženja žrtava genocida: Nepojmljivo je da ljekar krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida

Preuzmite sliku

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje pokret majki enklava Srebrenice i Žepe saopćili su danas da je normalnom čovjeku nepojmljivo da ljekar, humanista po struci i po opredjeljenju, u svom dvorištu krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida u Srebrenici.

– Kako je moguće da doktor koji živi u Brčkom uradi takav zločin, zar dužnost ljekara nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi ljekari humanisti? E pa nisu. Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku Drugog svjetskog rata. Na stotine hiljada Jevreja je osjetilo bolna nehumana djela doktora Mengela – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je brčanski ljekar Nebojša Mraović, kako kažu iz Instituta za nestale osobe BiH, u svom istraživanju koristio žrtve genocida u Srebrenici, da bi nakon istraživanja iste zakopao u vlastitom dvorištu.

– Užas. Pitamo se zašto šute ljekarske komore? Zašto šuti i politička javnost? Na kraju, zašto šuti predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevadnić, koji je takođe ljekar. Zar je postupak ljekara iz Brčkog beznačajna stvar – navode u saopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje pokret majki enklava Srebrenice i Žepe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje