Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učenicima od 1. do 5. razreda u FBiH osigurani besplatni udžbenici

Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke krajem avgusta saopštilo je da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz budžeta Federacije BiH odmah nakon usvajanja rebalansa.

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON), Vlada FBiH donijela je Odluku o raspodjeli novca za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u FBiH od prvog do petog razreda utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetom.

Iz Ministarstva su ranije pojasnili da je kašnjenje u isplati sredstava za nabavku udžbenika uzrokovano greškom u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Federalnog budžeta u januaru ove godine.

Iz FMON je naznačeno da su potpisani ugovori sa kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast obrazovanja kako bi se osigurali besplatni udžbenici za učenike od 1. do 5. razreda koji pohađaju osnovno obrazovanje na području Federacije BiH.

“Što se tiče uplate novčanih sredstava, obavještavamo Vas da su svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja uplaćena novčana sredstva u svrhu osiguranja besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda koji pohađaju osnovno obrazovanje”, saopštili su iz FMON za portal Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,