Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Vitezu postoji projekt za proizvodnju borbenih vozila: Imamo kompletnu tehnologiju

Preuzmite sliku

Postoji projekt, kompletna tehnologija i mogla bi se početi proizvoditi za osam mjeseci do godinu dana.

U Bosni i Hercegovini, preciznije u Vitezu, uskoro bi mogla početi proizvodnja borbenih vozila. Kako piše biznisinfo.ba, do toga će doći kada se riješe sve peripetije u vezi s Vitezitom i kada se novom vlasniku omogući ulazak u posjed i pokretanje proizvodnje.

Podsjetimo, prije više od godinu dana zagrebačka kompanija WDG promet Matiasa Zubaka, sina hrvatskog trgovca oružjem i poduzetnika Zvonka Zubaka, kupila je nekretnine kompanije u stečaju Vitezit, nekadašnjeg giganta vojne industrije u BiH.

Novi vlasnik kupio je Vitezit za gotovo 11 miliona KM, a najavio je značajna ulaganja kako bi ova firma ponovno stala na noge i kako bi joj se vratila stara slava. Ne samo da će aktivirati proizvodnju eksploziva, po čemu je ova tvornica nekada bila poznata širom Evrope i svijeta, već planiraju i proizvodnju borbenih vozila, potvrdio je Zvonko Zubak.

“Mi smo već trebali početi proizvodnju. Oni su nas gore opstruirali, ovi koji su zapravo opljačkali Vitezit do temelja, onda su neki fiktivni vlasnici bez ikakvih dokaza sve osporavali. Nema šta nam nisu radili,” kazao je Zubak.

Kako je istaknuo, trebali su davno pokrenuti proizvodnju kompozitnih baruta i raketnog goriva.

“Plus i borbenih vozila za koje imamo kompletan projekt i možemo ih početi raditi vrlo brzo, imamo kompletnu tehnologiju, znači od osam mjeseci do godinu dana,” rekao je Zubak.

Što se tiče kompozitnih baruta, kaže da su također pripremili svu tehnologiju, od najboljih frimi, ali, nažalost, tapkaju u mjestu. Potvrdio je da bi bila osnovana nova firma na koju bi bile prenesene nekretnine Vitezita.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje