Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Visokom identifikovani posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata

Preuzmite sliku

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko” izvršena je identifikacija dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nestale na području Ilijaša i Sarajeva.

Iz Instituta za nestale osobe BiH saopćeno je da je identitet ovih žrtava najprije je utvrđen putem DNK metode, te da su ovaj identitet zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica.

Identifikovani su posmrtni ostaci Šehić (Salčin) Kasima, rođenog 1945. godine. On je nestao 1992. godine u Gornjoj Bioči, općina Ilijaš. Njegovi posmrtni ostaci ostaci ekshumirani su 1996. godine u mjestu Žerovanj – Banjer Kosa, općina Ilijaš.

“Porodica je identifikovala i posmrtne ostatke Hodžić (Ramo) Alije, rođenog 1963. u Suhoj, općina Bratunac. On je 1992. godine nestao na području općine Novi Grad – Sarajevo. Posmrtni ostaci ekshumirani su također u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 1996. godine u mjestu Žerovanj – Banjer Kosa, općina Ilijaš”, navedeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Također, istovremeno je izvršena i ekshumacija posmrtnih ostataka iz Starog mezarja u Ilijašu, tačnije iz mezara koji je označen kao mezar Šehić Kasima. Naime, utvrđeno je da je Šehić pogrešno identifikovan klasičnom metodom identifikacije nakon ekshumacije izvršene 1996. godine.

Ekshumirani posmrtni ostaci su prevezeni u mrtvačnicu JKP Gradska groblja Visoko i u narednom periodu postupajući vještak sudske medicine će izvršiti obdukciju i uzimanje uzoraka za DNK analizu sa ciljem identifikacije ekshumiranih skeletnih ostataka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,