Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U UKC-u Tuzla posljednjih godina smanjen broj prijevremeno rođenih beba

Preuzmite sliku

Puštanjem ljubičastih balona u zrak UKC Tuzla je obilježio Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Prema istraživanjima UN-a, svako 10. dijete na svijet dolazi prije vremena, odnosno prije 37. nedjelje trudnoće, te su tim povodom danas na ulazu u Kliniku za dječije bolesti i na Odjeljenju za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, postavljene čarapice, devet u jednoj i deseta u drugoj boji, kao simbol da se na svako deseto dijete rodi jedno nedonošče.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prema riječima nonatologa, prof. dr. Fahrije Skokić, pomoćnika za medicinske poslove UKC Tuzla, u ovoj ustanovi je od početka godine do novembra 2016. rođeno 220 prematurusa. “Tuzla u posljednjih šest godina ima manji prosjek prijevremeno rođene djece, ali to ne znači da se i dalje ne treba raditi na sprječavanju prijevremenih poroda. Prijevremeno rođena djeca zbrinjavaju se u Odjeljenju za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te Odjeljenju intenzivne njege Klinike za dječije bolesti. Ovi palčići, kako nazivamo prijevremena rođenu djecu, osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni radnici koji za njih brinu, nalaze pred brojnim izazovima. Kontinuirana edukacija jedini je način podizanja kvalitete života prijevremeno rođenih i života njihovih roditelja”, kaže prof. dr. Skokić, i ističe da upravo puštanjem balona žele pokazati da se prijevremena rođeni mogu vinuti u visine, kao i baloni, ako im se pruži adekvatna pomoć i njega.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine rodi 15 miliona prijevremeno rođene djece, a milion njih ne dočeka svoj peti rođen. Od 180 zemalja svijeta koje su uključene u istraživanja, BiH se nalazi na 130 mjestu po učestalosti rađanja prijevremeno rođene djece, sa prosjekom 1,89, ističu iz UKC-a Tuzla.

“Otvaranjem Intenzivne njege na Klinici za dječije bolesti, drastično smo smanjili smrtnost i kao i posljedice prijevremenog rođenja, znači oštećenja vida, oštećenja sluha, oštećenje mogućnosti kretanja i smanjili smo učestalost cerebralne paralize”, rekla je ovo prilikom prof. dr. Skokić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,