Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli sastanak o temi ‘Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje’

Preuzmite sliku

Predstavnice nevladinih organizacija, koje rade i djeluju na području Tuzlanskog kantona, iz sedam lokalnih zajednica sudjelovale su na sastanku o temi “Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje”.

Sastanak je upriličen u prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, na inicijativu poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Cilj sastanka jeste traganje za adekvatnim odgovorom na sve brutalnije nasilje nad ženama, prevencija nasilja, ali i pooštravanje kaznenih odredbi za počinioce nasilja.

– Poseban akcent posvećen je zloupotrebi tzv. “blagodati zakona” u dijelu kad žrtva odbije svjedočenje i kad zbog toga najčešće dolazi do obustave postupka. Blagodat zakona ne smije biti u korist nasilnika. Postupak mora biti nastavljen po službenoj dužnosti, ukoliko postoje odgovarajući materijalni dokazi o počinjenom krivičnom djelu – navodi se.

Poslanice SDP-a (Amila Hodžić, Mirela Memić i Vedrana Petrović), NIP-a (Silva Banović), PDA (Lejla Ćebić-Đerzić) i NS (Amra Nadarević Vodenčarević) najavljuju niz aktivnosti i pozivaju i druge nosioce zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu da, u narednom periodu, budu aktivni učesnici tih procesa.

Naredni sastanak o istoj temi planiran je sa predstavnicima centara za socijalni rad s područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

– Zaključci današnjeg sastanka bit će pretočeni u inicijative, prijedloge mjera i prijedloge izmjena i dopuna zakona te će biti predmet razmatranja na sjednicama Skupštine Tuzlanskog kantona – saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje