Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli održan i okrugli sto na temu korupcije u porodilištima

Preuzmite sliku

Kroz odnos prema trudnicama i porodiljima mi se mjerimo kao društvo, nama prijeti i idemo ka padu nataliteta.

Nakon aktivnih porcesa na edukaciji, otkrivanju važnosti odgovornosti svih karika u lancu korupcije u porodilištima udruženje Baby Steps nastavlja rad sa trudnicama i porodilištima. Poslije uspostavljene saradnje sa porodilištima u Sarajevu i Banjaluci, cilj je lakši i jednostavniji način mehanizacije prijave korupcije i davanje ocjene porodilištima, u ovaj sistem uvezati i porodilišta iz Tuzle i Bijeljine.

Porodilje u Tuzli iz straha ne govore o onome što su prošle na porodu javno, ali je potreba da se o ovome govori i radi na poboljšanju stanja svakodnevna i ušla je u sve pore života.

Danas je u Tuzli održan i okrugli sto na temu korupcije u porodilištima i socio-psihološke posljedice na društvo negativnih iskustava sa porođaja širom BiH. Na temu socijalnog efekta korupcije i drugih devijantinih ponašanja u porodilištima govorio je doc.dr. Samir Forić sa odjseka za socijlogiju, FPN UNSA, koji je istako važnost prepoznavanja devijantnih ponašanja kao i razlikovanja ipravnih normi od onih koje ovo društvo vode u poropast. Majke, trudnice, buduce porodilje vecinom zbog straha ne govore o onome sto su prošle, ali zato anonimno dijele svoje priče i smatraju da je podrška mladim majkama, i budućim porodiljama u Tuzli itekako dobro došle. Zato kako kaze doc Forić šutnja nije zlato, šutnja nas vodi u blato koje ćemo kasnije teško skidati.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

Ono što je izuzetno važno i za šta ćemo se boriti u narednim mjesecima to je istarjanje na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji. Nikada vise nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama. Svaka podrška je od iznimnog značaja, i zato je važno da u ovoj brobi budemo hrabre i istrajne.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje