Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tomislavgradu pronađeni posmrtni ostaci više osoba

Preuzmite sliku

U krugu gradskog groblja Karaula u Tomislavgradu, na jugozapadu Bosne i Hercegovine u petak, 26. februara započet je pregled posmrtnih ostatakav radi izuzimanja DNK uzoraka i njihove identifikacije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Također se navodi da su pronađeni „posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a tačan identitet će biti utvrđen DNK analizom“.

Posmrtni ostaci biće prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, u središnjoj BiH, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije, dodali su u saopštenju.

Uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu nalaze se i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10, jednog od 10 kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga, kazali su iz Tužilaštva.

Na Međunarodni dan nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu 2020. godine, Institut za nestale osobe BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u BiH. (Slobodna Evropa) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje