Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U TK ugradnja solarnih panela bit će moguća bez urbanističke i građevinske dozvole

Preuzmite sliku

Zbog sve većeg interesa građana za postavljanje solarnih panela na građevinske objekte, kantonalna Vlada napravila je određene izmjene u Zakonu o prostornom uređenju i građenju.

U narednom periodu na području Tuzlanskog kantona ugradnja solarnih panela bit će značajno olakšana. Razlog tome je odluka kantonalne Vlade da se promijeni Zakon o prostornom uređenju i građenju, kojim za postavljanje solarnih panela neće trebati određene dozvole.

“Neće morati tražiti niti urbanističku saglasnot, odnosno lokacijsku informaciju niti građevinsku dozvolu, samim time nemaju ni upotrebnu dozvolu”, kazala je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Ovim izmjenama građanima će biti omogućeno lakše postavljanje solarnih panela na krovove građevina, što će dodatno doprinijeti povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

“Ono što želim napomenuti je da je ovo jedan iskorak na području TK što se tiče obnovljivih izvora energije, da omogućava građanima jednostavan pristup i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe i samim tim omogućavamo bolju iskorištenost obnovljivih izvora energije”, istakla je Ajšić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje