Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U TK održana manifestacija ‘Jezik moj bosanski’

Preuzmite sliku

Obilježavanje međunarodnog Dana maternjeg jezika okupilo je relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom “Jezik moj bosanski”, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te tuzlanske gimnazije upriličili su svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima čiji su literarni radovi pobijedili na konkursu “Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine” za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture, ali i njen čuvar.

Voditelj Odsjeka  za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Sead Nazibegović istaknuo je svjesnost o važnosti maternjeg jezika te istaknuo da Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim aktivnostima.

– Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na silne uticaje koji dolaze sa svih strana – kazao je profesor Nazibegović.

Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim i pročitala esej o djelu “Derviš i smrt” Meše Selimovića pod nazivom “Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša”.

Nagrada je i to kao jednoj od najmlađih dobitnica pripala i učenici 6. razreda JU OŠ “Hasan Kikić” u Gradačcu Inni Duraković, saopćeno je. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje