Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici registrovano 13.763 birača, u Bratuncu 18.582

Preuzmite sliku

U općini Srebrenica pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima imaju 13.763 birača, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Nermin Alivuković.

Od ovog broja birača, 10.122 mogu da glasaju na redovnim biračkim mjestima, 1.703 u odsustvu, 340 lično, dva u diplomatskim predstavništvima BiH, te putem pošte 1.596 birača.

Alivuković je potvrdio da su birački spiskovi sređeni.

On kaže da sutra treba da bude donesena odluka o imenovanju 27 biračkih odbora za područje ove opštine, čiji će predsjednici i članovi imati odvojenu obuku od 3. do 25. septembra.

Za načelnika srebreničke općine kandiduju se Mladen Grujičić kao zajednički kandidat svih srpskih stranaka u ovoj opštini, aktuelni načelnik opštine Ćamil Duraković kao kandidat bošnjačkih partija i Desnica Radivojević kao nezavisni kandidat.

Za sastav Skupštine opštine od 21 odbornika ovjerene su kandidatske liste 16 političkih subjekata.

U općini Bratunac registrovana su 18.582 birača, od kojih je 15.448 prijavljeno za glasanje na redovnim biračkim mjestima, rekao je predsjednik OIK-a Mitar Tešić.

“Za glasanje u odsustvu registrovano je 866 birača, za lični dolazak na glasanje u Bratunac prijavilo se 249 birača iz Federacije BiH, osam će glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu i za glasanje putem pošte opredijelilo se 2.011 birača”, precizirao je Tešić.

On kaže da su imenovani birački odbori za 31 biračko mjesto u ovoj općini od kojih su dva birališta zbog velikog broja glasača podijeljena na “A” i “B” biračko mjesto i obavljaju se pripreme za odvojenu obuku predsjednika i članova biračkih opdbora.

Za 25 odborničkih mjesta u bratunačkoj Skupštini opštine kandidatske liste dostavilo je 18 političkih subjekata.

Za načelnika općine Bratunac, osim aktuelnog načelnika Nedeljka Mlađenovića kandidata Saveza za promjene, kandidovali su se i Drago Radović iz DNS-a, Petko Rankić iz SNS-a, Salih Dubičić iz Saveza SDA-SBB i Muhamed Suljić iz SDP-a BiH. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,