Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U školama u TK obilježeni dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića

Preuzmite sliku

Prva je godina kako se u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu, pa je to bila prilika da ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjeti JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ u Gradačcu i JU Prva osnovna škola u Srebreniku gdje su tim povodom održane centralne manifestacije.

Poručivši koliko je važno da učenici sistemski, na organiziran način i uz multidisciplinarni pristup obrađuju i sjećaju se srednjovjekovne Bosne, ministar Omerović je istaknuo da je riječ o datumu koji je odredila komisija u čijem su sastavu bili istoričari.

– Kralj Tvrtko I Kotromanić je značajan za razvoj bosnakohercegovačke državnosti generalno, posebno u srednjem vijeku kada je Bosna bila na vrhuncu svoje moći – rekao je Omerović.

Uz egidu “Bosne je bilo i bit će!” centralna manifestacija za srednje škole na području TK povodom obilježavanja dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu održana je u Mješovitoj srednjoj školi “Hasan Kikić” u Gradačcu, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje