Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U školama u Stocu skraćeni časovi, brojni roditelji nisu poslali djecu na nastavu

Preuzmite sliku

Direktori se slažu da je situacija trenutno zadovoljavajuća za izvođenje nastave, a nadaju se da će se što prije pristupiti rekonstrukciji zgrade kako bi nastavni proces bio neometan.

Zgrada Osnovne škole Stolac pretrpjela je veliku štetu prilikom niza potresa koji su pogodili Stolac te su, nakon posljednjeg jačeg potresa koji se dogodio u nedjelju, Osnovna škola Stolac i Prva osnovna škola Stolac skratile trajanje školskog sata za 15 minuta odnosno školski sat trajao je 30 minuta, objavljeno je na službenoj stranici Grada Stoca.

Zbog sigurnosti djece Osnovna škola Stolac je svu nastavu prebacila na prvi sprat, a iz Prve osnovne škole su javili da 20 posto roditelja zbog sigurnosnih razloga nije poslalo djecu u školu.

Direktorica Osnovne škole Stolac Katarina Matić naglasila je da je škola relativno stara te da je pretrpjela određene štete kako u unutarnjem tako i u vanjskom dijelu objekta, saopćeno je iz Grada Stoca.

“Na gornjem katu su se stvorila puknuća zidova te je došlo do pucanja žbuke koja ja pala na pod, ali najvažnije je da nosivi zidovi nisu rizični. Najveća šteta je nastala na krovu škole, dimnjaci su se srušili, te je sve nakon jučerašnjeg potresa poprimilo veće razmjere štete. Na teren su odmah izišli radnici koji su otklonili opasnost za djecu i prolaznike”, kazala je direktorica Matić.

Direktor Prve osnovne škole Stolac Adem Haračić rekao je kako su svi uposlenici na oprezu, a održavanje nastave se redovno odvija u učionicama.

“Najveća oštećenja su se dogodila na srednjem spratu gdje su zidovi popucali i žbuka je pala. U prizemlju se u jednoj učionici dio stropa urušio i ta je učionica zaključana zbog sigurnosnih razloga. Na nekim mjestima se dio zida odvojio, a imamo i situaciju gdje se dio štoka vrata odvojio od zida”, istaknuo je Haračić.

Direktori se slažu da je situacija trenutno zadovoljavajuća za izvođenje nastave, a nadaju se da će se što prije pristupiti rekonstrukciji zgrade kako bi nastavni proces bio neometan jer su posljednje dvije školske godine bile poljuljane zbog pandemije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,