Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu zvanično otvoren Evropski samit o islamofobiji (FOTO)

Preuzmite sliku

U Vijećnici u Sarajevu u petak je prigodnim obraćanjem Hasana Cana, načelnika istanbulske općine Umraniye, zvanično otvoren Evropski samit o islamofobiji koji će trajati od 24. do 26. juna, a koji će okupiti brojne evropske i američke političke, akademske i lidere civilnog društva, javlja Anadolu Agency (AA).

Drago mi je da u Sarajevu organizujemo ovako važan događaj. Želim ovom prilikom poželiti dobrodošlicu svim učenicima samita. Zahvaljujem se predstavnicima Islamske zajednice BiH i Predsjedništva BiH koji prisustvuju događaju. Moramo znati da postoji jedno čovječanstvo i jedan svijet. U periodu svjetskih ratova u valu nasilja smo izgubili ljudsko dostojanstvo“, rekao je Can.

Uprkos svim razlikama koje postoje među ljudima niko ne smije biti izložen nasilju i mržnji. U modernom svijetu, usitinu postoji prijetnja islamofobije. Islamofobija se u današnjem svijetu širi sve brže i brže. Islamofobija se nikako ne može prihvatiti u modernim društvima. Razumljivo je da se ovaj događaj održava u Sarajevu koji je istinski evropski multikulturalni grad. Mi nemamo drugi svijet, osim ovoga“, rekao je Can.

Inače, Sarajevo je domaćin prvog Evropskog samita o islamofobiji, koji će u glavnom gradu BiH trajati tri dana.

Učasnici Samita će razmijeniti ideje i mišljenja te pokušati pronaći rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Evropi i svijetu.

Na ovogodišnjem samitu će se razmatrati nekoliko ključnih pitanja, kao što je uspostava najbolje prakse politika u borbi protiv islamofobije. Ovo će biti objedinjeno u sveobuhvatan izvještaj, koji će biti na raspolaganju kreatore evropske politike nakon Samita.

Također će biti održana i panel diskusija o tome kako zajednice mogu sarađivati i raditi zajedno u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti.

Sponzori Evropskog samita o islamofobiji u Sarajevu su Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Fond za promociju Republike Turske, dok su partneri istanbulska Općina Umraniye i Općina Stari Grad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,