Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu održana svečana akademija povodom Nove 1438. hidžretske godine (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja Nove 1438. hidžretske godine, koja je nastupila danas sa zalaskom sunca, u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu održana je svečana akademija “Putevima hidžre“, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernici su ispunili unutrašnjost Kuvajtske džamije u sarajevskom naselju Čengić Vila kako bi ispratili prigodan program koji su izveli solisti i naratori Hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Hidžra u islamskoj historiji predstavlja veoma bitan događaj, koji je bio uzrok promjene načina poziva u islam i njegove vrijednosti. Ona predstavlja granicu između dva razdoblja u islamu, onog mekanskog i onog medinskog. Ovaj događaj je ostavio velike tragove ne samo na muslimane koji su živjeli u vrijeme Poslanika s.a.v.s., nego i na sve muslimane u bilo kojem vremenu i u bilo kojem prostoru. Hidžra nije samo bila formalno preseljenje iz jednog mjesta u drugo, nego ona predstavlja i suštinsko preseljenje iz jednog stanja u drugo. Ona ustvari označava preseljenje muslimana iz stanja potlačenosti u stanje nadmoći“, rekao je, između ostalog u obraćanju Malik efendija Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Nakon svečane akademije na platou ispred Kuvajtske džamije upriličen je vatromet.

Povodom Nove 1438. hidžretske godine, u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine, poslije akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji, svečani program izvešće hor Gazi Husrev-begove medrese.

Prigodnim vazom prisutnima će se obratiti mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta. Organizatori svečanosti su Gazi Husrev-begov vakuf i Gazi Husrev-begova medresa.

Hidžra u muslimanskom svijetu predstavlja iseljenje poslanika Muhammeda a.s. i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine. Taj dan uzima se kao polazna tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su ujedno uzeli za početak svoje ere. Kraća je 11 dana od godina prema sunčevom kalendaru, što čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Budući da je hidžra Poslanika a.s. jedan od najvažnijih događaja u istoriji islama, vjernici ga obilježavaju mevludom i edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje