Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Prijedoru obilježena godišnjica “Oluje”, Vučić poručio: “Važno je da mi Srbi budemo okupljeni i da se ne damo”

Preuzmite sliku

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizovali su u Prijedoru zajedničko obilježavanje 4. augusta Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u operaciji “Oluja”.

Prijedor su, iz kojega je od 1992. godine protjerano više od 30 hiljada Hrvata i Bošnjaka a njih više od tri hiljade ubijeno, odabrali s obrazloženjem kako je tamo pristigao prvi veliki val izbjeglih pred operacijom “Oluja” 1995. godine.

Okupljenima su se u Prijedoru večeras, pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, obratili i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, te djevojka koja je proživjela Oluju.

  • Vučić se u govoru osvrnuo na “dvostruke standarde i pritiske velikih sila” zamjerajući im što nisu pristali na tvrdnju kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje nakon 1945. godine kao i na tome što na Zapadu niko nije podržao podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koji su u Beogradu okrivljeni za napad na kolonu kod Bosanskog Petrovca 7. augusta 1995.

    Kaže kako je Srba u Hrvatskoj danas malo jer je protiv njih počinjen težak zločin.

    “Zato je važno da mi Srbi budemo okupljeni i da se ne damo i da mi kažemo što se dogodilo”, izjavio je Vučić.

    Predsjednik RS Dodik u zapaljivom je govoru “Oluju” nazvao “udruženim zločinačkim pothvatom SAD-a i Hrvatske protiv nebranjenog srpskog naroda” nazivajući “majmunima” sve one koji misle drugačije. Posebice se obrušio na SAD, pod čijim je sankcijama od 2017. godine, proglasivši tu državu stalnim neprijateljem Srba i RS.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje