Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Potočarima otvoren Dom za majke Srebrenice “Hatidža Mehmedović“

Preuzmite sliku

 U Potočarima je danas otvoren Dom za majke Srebrenice “Hatidža Mehmedović“ čija je izgradnja započela u julu 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Dom za majke Srebrenice je projekat Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) EMMAUS, s kapacitetom smještaja od 84 kreveta. U sastavu centra je i ambulanta s nekoliko savremeno opremljenih ordinacija različitih namjena.

Ukupna vrijednost izgrađenog objekta iznosi 4.5 miliona konvertibilnih maraka (KM), a 60 odsto sredstava obezbijedila je holandska Fondacija Proplan, a ostatak Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini, Vlada Tuzlanskog kantona, Unija općina turskog svijeta, Vlada Kantona Sarajevo, te općine i gradovi: Novi Pazar, Stari Grad Sarajevo, Ilijaš i mnogi drugi.

Predsjednik Fondacije Proplan iz Holandije Williem Pronk u nadahnutom govoru je istakao kako on i njegovi saradnici nisu u Potočarima da bi ispravljali greške iz prošlosti nego da su tu kako bi pomogli ljudima sa teškom i bolnom prošlošću. Naglasio je kako je jedan odsto pomoći više od 100 odsto suosjećanja sa porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović istakao je kako na mjestu neizrecive tuge svjedočimo velikom djelu dobrih ljudi. Kavazović je napomenuo kako je dobio informacije da je projekat podržao i aktuelni načelnik Općine Srebrenica te da je to put kojim se treba ići na ovim prostorima, a ne putem veličanja zločina i zločinaca.

“Danas ovdje prisustvujemo maloj, ali značajnoj obnovi čovječnosti. Danas se ovdje čovjek predstavlja u drugačijem svjetlu i pokazuje posebnost da se iz ambisa ipak može vinuti u visinu. Eto, to je ono što ga čini posebnim stvorenjem, čovjekom“, rekao je reisu-l-ulema IZ u BiH, koji je podcrtao kako su majke Srebrenice svih ovih godina na svoj način čuvale dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo svoje zemlje i dostojanstvo kulture kojoj pripadaju.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je naglasio kako su srebreničke majke obavile svoju misiju pred očima cijelog svijeta.

“Ovdje je epicentar genocida počinjenog nad muslimanima Bošnjacima. Šehidi su brana da se zlo ne proširi na sve strane. Nakon genocida otvorena je nova stranica života, naše džematlije i naši imami su utemeljili život iznova u našoj Srebrenici i našem Podrinju. Bili su neustrašivi i odlučni da se vrate i obnove život na svom“, naveo je Fazlović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naglašava kako je Srebrenica mjesto gdje je pažnja posebno usmjerena.

“Mi smo kao ministarstvo prisutni u više projekata, a ovo je jedan od ljepših koji smo zajedno sa Međunarodnim fondom solidarnosti EMMAUS uspjeli realizovati. Jedan od projekata u nizu na koji smo ponosni. Ono što ovu organizaciju izdvaja u odnosu na druge organizacije jeste to da kada im dođete i obiđete neke od radova oni uvijek urade više od očekivanog“, kazao je Ramić uz konstataciju kako se briga o svakoj korisnici centra mora nastaviti jer je njihova snaga motivacija da svi idemo naprijed.

Prisutnima na otvaranju Doma za majke Srebrenice “Hatidža Mehmedović“ obratio se i predstavnik Unije općina turskog svijeta Hasan Ali Unlu uz poruku da Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao bratsku zemlju te da suosjećaju sa patnjama i boli.

Na koncu Elmedin Škrebo, zamjenik direktora Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS napomenuo je kako su 17 godina prisutni u Srebrenici i Podrinju te da su dobili dozvolu članova porodice Mehmedović da Dom za majke Srebrenice nazovu po heroini Hatidži Mehmedović, koja je inicirala ideju o gradnji ovakvog zdanja.

U novootvorenom Domu “Hatidža Mehmedović“ trenutno boravi 20 majki, a jedna od njih je Šuhra Malić, koja je u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice izgubila dva sina.

“Vidiš ovo koliko je. Ne bi toliko papira bilo dovoljno da se napiše koliko je to vrijedno za nas, za majke. Ne znam. Papira i olovke nema da bi se moglo napisati koliko su nas dobro prihvatili i koliko je to dobro za nas majke“, poručila je Malić.

O majkama Srebrenice brinut će volonteri EMMAUS-a, odnosno djeca Srebrenice koja su završila Medicinsku školu. Smještaj za majke Srebrenice je potpuno besplatan, a glavni finansijer Willem Pronk je na kraju rekao da će dom biti mjesto gdje neće živjeti same i gdje neće umrijeti usamljene.

Na kraju programa, direktor EMMAUS-a Hamzalija Okanović za poseban doprinos izgradnji centra dodijelio je zahvalnice Willemu Pronku, reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i ministru Edinu Ramiću, te drugim zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ceremoniji otvaranja Doma za majke Srebrenice “Hatidža Mehmedović“ prisustvovale su mnoge delegacije, a među njima i predstavnici turskih opština Selcuklu i Karatay. Na otvorenje je, između ostalih, došao i Mevlud ef. Dudić, muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje